Translate

vrijdag 11 april 2014

Iemand uit Gambia wil een visum aanvragen: hoe gaat dat?

Gambianen kunnen niet zomaar naar Nederland reizen

Zomaar naar het buitenland reizen is voor ons heel eenvoudig. Maar voor Gambianen is dat niet het geval. Zij moeten een visum aanvragen bij de Nederlandse ambassade. En die is niet in Gambia, maar in Senegal gevestigd.

Verschil tussen minder dan 90 dagen en meer dan 90 dagen verblijf van buitenlanders in Nederland

De IND maakt verschil tussen mensen die minder dan 90 dagen naar Nederland willen komen en mensen die langer dan drie maanden willen blijven. Mensen die minder lang dan 90 dagen in Nederland willen blijven en die uit Gambia komen hebben een visum nodig. Dit heet een visum voor een kort verblijf of Schengenvisum, C-visum of toeristenvisum.

Voorwaarden voor een visum voor Nederland

Om een visum te kunnen aanvragen is het volgende nodig: - De beschikking hebben over een geldig reisdocument als een paspoort. Dit reisdocument moet op het einde van de visumperiode nog 3 jaar geldig zijn. Ook mag het niet ouder zijn dan 10 jaar. - De persoon in kwestie mag geen gevaar vormen voor de openbare orde, de nationale veiligheid of internationale betrekkingen van een van de Schengenlanden. Daaronder valt over ook illegale immigratie. De persoon in kwestie moet dus aannemelijk kunnen maken dat hij terug keer naar zijn land. Een bewijs van schoolgaande kinderen, een verklaring van de werkgever in het land van herkomst of een overeenkomst waarin staat dat iemand daar een huis heeft, kan dat bewijzen. - De persoon in kwestie moet aantonen dat hij in Nederland over voldoende geld beschikt. Dit is 34 euro per dag. Dit kan bewezen worden door een bankafschrift of reischeque te kunnen tonen. In veel niet-Westerse landen hebben mensen overigens niet een bankrekening dus is dat moeilijk. In dat geval moet de persoon in kwestie geld kunnen overleggen.

Garantstelling door Nederlander

Is duidelijk dat de persoon dat geld niet heeft dan moet een Nederlander garant staan. Dit gebeurt via een in Nederland ingevuld formulier “bewijs van garantstelling en /of particuliere logiesverstrekking”. Hierop moet worden ingevuld wie de persoon is die garant staat en hem of haar onderhoudt gedurende de periode dat de persoon in Nederland is. Deze garantstelling moet aantonen dat de Nederlander voldoende inkomen heeft. Dat betekent dat minimaal 12 maanden 34 euro per dag betaald moet kunnen worden. Dat komt neer op een verdienste van minimaal 1453 euro per maand. Iemand kan dat bewijzen door een loonstrookje bij te sluiten. Is iemand zelfstandige dan moeten diverse papieren worden bijgevoegd. Dit zijn: een recente inschrijving uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, de meest recente belastingaanslag en een winst- en verliesrekening. Zo'n garantstelling haal je bij je gemeente die eigenlijk alleen controleert of je handtekening overeenkomt met de handtekening op je ID bewijs. Voor deze garantstelling moet je overigens betalen.

Bewijs van particuliere logiesverstrekking

Komt een Gambiaan bij een Nederlander verblijven dan moet dat ook op het bewijs van garantstelling en of particuliere logiesverstrekking worden vermeld. Dit formulier kent dus twee onderdelen. Zorgt een Nederlander zowel voor de garantstelling als voor het onderdak, dan moeten die twee dus ook aangekruist worden. De gemeente kijkt daar niet naar, die kijkt alleen of de handtekening klopt die op het formulier staat. Fout invullen kan dus grote consequenties hebben, want veel landen zijn erg streng in het toewijzen van een visum. Op de website van de IND is zo'n formulier ook te vinden trouwens, maar gemeenten draaien hem zelf uit op basis van het ID bewijs van degene die hem komt aanvragen.

Gambiaan blijft in Nederland terwijl hij dat niet mag

Gaat een Gambiaan er tijdens zijn verblijf in die periode vandoor of keert hij niet terug naar zijn land, dan kan per jaar 10.000 euro in rekening worden gebracht bij de Nederlander die garant staat.

Ticket voor de terugreis

Tevens moet kunnen worden aangetoond dat er een ticket is voor de terugreis.

Niet verblijven bij vrienden of familie

Wie geen vrienden of familie bezoekt moet bijvoorbeeld met een hotelreservering aan kunnen tonen dat hij in Nederland een verblijfplaats heeft.

Verdere bepalingen

- De persoon mag niet gesignaleerd staan in een van de Schengenlanden.

- De reiziger heeft een medische reisverzekering afgesloten met een dekking van minimaal 30.000 euro en kan dat aantonen. Soms moet bij het indienen van de aanvraag van het visum al die verzekering worden aangetoond, soms bij het afhalen van het visum. Dit hangt namelijk af van het land waar het visum wordt aangevraagd. Bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van de persoon van herkomst weten ze welke regels er gelden.

- Er moet een kopie getoond worden van het reserveringsbewijs van de reis. Meestal hoeft dat pas als het visum wordt afgehaald. (De aanvraag voor het visum kan namelijk geweigerd worden).

Kosten

Voor het aanvragen van een visum moeten leges worden betaald. Die zijn voor een volwassene meestal 60 euro. Mensen uit Rusland, Oekraïne, Macedonië, Albanië, Bosnië, Montenegro, Servië of Moldavië hoeven maar 35 euro te betalen, omdat met die landen een speciale overeenkomst is gesloten. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niets te betalen voor een visum. Dat geldt ook voor leerlingen, studenten, afgestudeerde studenten en begeleidende leraren die een reis ondernemen in het kader van een studie of een educatieve training, wetenschappelijke onderzoekers. Moeten er zaken gefaxt worden of andere kosten worden gemaakt voor de legalisering, dan kan de ambassade of het consulaat extra geld in rekening brengen. Als het visum niet wordt verleend, dan moeten de leges overigens wel gewoon betaald worden.

Hoe kan een visum door buitenlanders worden aangevraagd als ze naar Nederland willen?

Een visum kan worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar iemand vandaan komt. Soms is dit ook een buurland. Zo moeten Gambianen naar het buurland Senegal voor de aanvraag. Ze moeten daar ook daadwerkelijk heen reizen en dat is vaak een lange reis.

Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking

Als iemand gaat logeren bij vrienden of familie moet een formulier worden ingevuld dat als bewijs daarvan moet dienen. Dit formulier kan worden gedownload via www.ind.nl of www.minbuza.nl. Maar op het gemeentehuis nemen ze dat vaak niet in gebruik, maar draaien ze een nieme uit. De gastgevers/garantstellers in Nederland vullen dit formulier in en moeten het dan laten legaliseren bij de gemeente. Dit betekent dat de handtekening wordt gecheckt die op het paspoort staat en die op de aanvraag staat. Wie het formulier thuis invult mag het niet ondertekenen. Dit moet namelijk gebeuren in het gemeentekantoor zodat de ambtenaren kunnen zien dat het wel echt die persoon is die tekent. Bij de visumaanvraag moet het formulier dan worden ingeleverd. Het moet dus naar het land van de aanvraag.

Iemand is in Nederland en dan?

Als het visum is goedgekeurd en de persoon in kwestie is aangekomen, moet hij zich binnen drie werkdagen melden bij de vreemdelingenpolitie in de plaats waar hij verblijft bij vrienden of familie. Wie in een hotel verblijft hoeft zich niet te melden bij de vreemdelingenpolitie. Wie zich niet meldt, is strafbaar. Op Schiphol kan de Koninklijke Marechaussee ook al vragen naar de aard van het verblijf en kan gevraagd worden naar bepaalde documenten die aantonen dat iemand op de juiste gronden Nederland is binnengekomen.

Meer informatie

Meer informatie over deze materie is te vinden op www.rijksoverheid.nl, maar vooral op de site van de IND op www.ind.nl. Het telefoonnummer van de IND is 0900 – 123 456 1.