Translate

dinsdag 1 oktober 2013

Wassen en plassen in Gambia, geen douche en een gat in de grond

Wie in een hotel in Gambia verblijft, kan gebruik maken van alle gemakken van dien. Wie echter op een compound verblijft zoals de eigen bevolking dat doet, heeft dat allemaal niet. Een wc is vaak een gat in de grond. Dat betekent goed mikken en met veel water naspoelen. En sterkte beenspieren kweken omdat je boven zo´n gat staat in een soort bukhouding en je benen het werk dus moeten doen. In sommige huizen zijn nog wel een gewoon toilet, maar die kun je niet doorspoelen met een druk op de knop. Een emmer met water moet dan plas en poep doorspoelen. En dat water moet dan weer uit een put komen dat opgepompt moet worden.

Marijke verbleef onlangs op een compound en werd op haar eerste dag al geconfronteerd met de basale omstandigheden. De familie bij wie ze verbleef zorgde netjes voor een emmer met water en Marijke ging driftig aan de slag met shampoo en een kam. Maar toen was goede raad duur. Want er was een emmer met water, maar als ze die helemaal over haar hoofd gooide was al het water op en was de wasbeurt over. Marijke bedacht dat ze de volgende keer dan maar een kopje mee moest nemen om haar haar mee uit te spoelen, maar op het moment dat ze daar stond, kon dat natuurlijk niet. De enige oplossing die zij zag was om haar hoofd dan maar in de emmer te stoppen. Zo had ze haar pruikje uitgewassen en had ze nog water over om de rest mee te wassen.

Ook kleding wassen gaat heel anders in Gambia. Geen wasmachines, alles gebeurt met de hand. Het water dat wordt gebruikt wordt opgepompt en is koud. De vrouwen zijn echt uren bezig en gebruiken een bijzondere techniek om de kleding heel proper te maken. Want reken maar dat de meeste Gambianen in heel schone kleding lopen. Er wordt een soort vet gebruikt en het blauwe poeder dat onze grootmoeders ook gebruikte bij de was. En dan is het kneden en wrijven en uitwringen geblazen. Marijke´ s kleding werd steeds gedaan door de vrouwen op de compound, maar ze vond dat veel te bezwaarlijk. Dus ging ze na haar lange werkdagen in de kliniek zelf maar aan de slag. Hoewel ze erg haar best deed en haar was al aan de lijn hing, visten de dames het er weer af en deden ze de klus gewoon over. De kleding was niet schoon genoeg in hun ogen.